Tahu Kaki Anda Sebelum Beli Kasut!

“Kenapa kasut saya selalu menyakiti kakiku? kenapa kasut kasut saya selalu jatuh-jatuh?

Sebelum beli macam oke pakai, selepas beli, baru pakai sekejap je dah sakit giler…”

hurt shoes

Anda selalu menemui masalah di atas?

Memang susah ke nak pilih kasut yang sesuai dan cantik?

Mungkin, anda cuma tak tahu cara memilih kasut yang sesuai untuk anda!

Mari mari~ Admin SPiFFY telah menyusun beberapa tips bagi anda, supaya dapat mengetahui kaki sendiri dan memilih kasut yang betul!

 

1. Jenis kaki: A atau B

69c80d3e62274478b80a29c16a97861f

Jenis kaki A, merupakan jenis kaki panjang dan kurus, sesuai untuk memakai kasut yang tajam depan. Jenis kaki B, jenis kaki yang lebih lebar, terutamanya tapak kaki depan. Jenis kaki ni dicadangkan memakai kasut yang lebih luas di depan untuk mengelakkan kecederaan kaki atau jari kaki.

 

2. Kekura kaki

54a39f4fN327a5043

Ketinggian kekura kaki itu sebenarnya key point semasa memilih kasut bungkus (Sport Shoes). Orang yang mempunyai kekura kaki tinggi sering memerlukan kasut yang besar satu saiz. Kekura kaki rendah pula sering berasa sukar memilih Flats dan Doll Shoes. Walaupun panjang kasut yang sesuai untuk kaki, mereka masih akan nampak “kekosongan” di kasut. Tapi, kes ini bukan langsung tak ada solution.↓

v2-73ae83197301c49714f408ffc9176f86_hd
▶ Insole Tapak Depan ◀

Dengan insoles ini, akak adik tak perlu lagi bimbang dengan kekosongan kasut!

Anda hanya meletak insole ni ke dalam kasut tanpa lekat, anda sudah bersedia untuk jalan! Insole ni juga boleh digunakan dalam kasut tumit.

 

3. Tumit Kaki

v2-20a9debeaf994799e70ba9f53aad14ac_hd

Sesetengah orang tidak mempunyai tumit kaki yang bulat.

Tanpa tumit kaki yang bulat, anda tidak boleh menangkap kasut bungkus anda sepanjang masa. Tumit kasut akan selalu menjatuh-jatuh!

Jadi, nak macam mana settle kes ni?

Kita mungkin tak tahu siapa yang mencipta barang ni, tapi kita semua harus berterima kasih kepadanya!

v2-a765015fa8522317561d5e01974630be_hd
▶ Insole Tumit Belakang ◀

Jika anda mempunyai masalah tumit belakang, Ia akan menjadi lebih baik jika melekat insole ini pada tumit belakang kasut bungkus tersebut!

SPiFFY telah berapa tahun menjual insole ini apabila customer menemui masalah tersebut, dan ia selalu berfungsi pada customer yang menemui masalah sama dengan anda!

girl know shoes

 

4. Gerbang

3047745a6868476c3955

Ketinggian gerbang adalah salah satu perkara kaki yang serius. Jika anda mempunyai gerbang kaki yang terlalu rendah, anda tidak boleh berdiri dengan masa panjang, dan jika gerbang anda terlalu tinggi, kaki anda mungkin menjadi kaki O-Shape. ↓

WowinN-8

Bagaimanakah anda tahu gerbang anda standard atau tidak? Basahkan kaki anda, dan langkah di atas simen, ataupun kertas, dan berbanding dengan gambar di atas.

Sebaik sahaja anda mengetahui bahawa gerbang anda mungkin terlalu tinggi atau terlalu rendah, lebih baik mencari doktor untuk mencari penyelesaian.

 

Itulah sahaja!

Kami memang berharap semua orang boleh lebih tahu tentang kaki sendiri, supaya dapat  memilih kasut yang sesuai untuk kaki, dan tidak melukakan kaki lagi!

hurt cry

 

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa LIKE dan SHARE kepada kawan-kawan anda!
Jumpa next time eh!

like us on FBinstagram-buttonfacebook_messenger1600WhatsApp Logo下载 (1)

 

Sambung Membaca:

Susah Nak Pakai Heels? 7 Tips Untuk Anda|SPiFFYWithYou

5 Reasons That You Need At Least a Thick Heel Shoes In Shoe Shelf|SPiFFYWithYou

When Oversize Meets Hoodies: 4 Tips to Wear It Perfectly|SPiFFYWithYou

3 Picnic-perfect Place in Malaysia #SPiFFYPicnicSeries

3+1 Life Tips you have to know about Drying Your Shoes|SPiFFYWithYou

 

Where Are Us?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.